agenda

Open Monumentendag 2019

Ook in 2019 zijn wij weer deelnemer geweest aan de Open Monumentendag.

 

Zaterdag 14 en zondag 15 september waren het museum en atelier van 11.00-17.00 uur geopend, we hebben weer leuke gesprekken met diverse belangstellenden gehad en nieuwe contacten opgedaan.

 

 

Lezing Beetsterzwaag d.d. 31 augustus 2019

In de prachtige dorpskerk van Beetsterzwaag hadden zich zaterdag 31 augustus 15 geïnteresseerden verzameld voor de lezing over graftrommels en de bloemenkransen.
Leo en Pieke van Doorn, medewerkers van de Stichting tot Behoud van de Drentse Graftrommels uit Veenhuizen, hadden ter ondersteuning van hun verhaal gereedschap en informatiemateriaal meegenomen.


Een bijzondere gebeurtenis deed zich voor: de heer Rimmert Kroese en zijn vrouw Susan boden de Stichting hun drie plakboeken met informatie aan over de graftrommels in Friesland. Een lijvig en uit gebreid gedocumenteerd werk!
De plakboeken bevatten foto’s van 235 trommels in Friesland. Waarschijnlijk zijn er enkele nog nooit getoond omdat zij zich bevonden op zolders van baarhuisjes op begraafplaatsen en kerkhoven.
De Stichting is de familie erg dankbaar voor de aangeboden documentatie en zal dit zeker in het museum in Veenhuizen gaan gebruiken.


Verder is er gesproken over de mogelijkheid om de enige graftrommel die Beetsterzwaag rijk is te laten restaureren door het restauratieatelier.
Na een mooie middag ging ieder weer huiswaarts met veel nieuwe informatie over Nederlands funerair erfgoed!

 

De graftrommel op het kerkhof van Beetsterzwaag
De graftrommel op het kerkhof van Beetsterzwaag

Bezoek Culinair Erfgoed Diner 14 juli 2019

Zondag 14 juli kreeg het Graftrommelmuseum/restauratie-

atelier bezoek van een groot aantal deelnemers van het Culinair Erfgoed Diner dat georganiseerd was door hotel/restaurant Bitter en Zoet en het culinair evenementen bedrijf “keukengeheim” uit Haule.

 

Deze editie van het Culinair Erfgoed Diner had als uitgangspunt De Arme Dood. Men stond stil bij rituelen rondom rouw en begraven anno nu maar vooral ook hoe dat was ten tijde van de Maatschappij van Weldadigheid.


Na een bezoek aan de Koepelkerk en de begraafplaats van Veenhuizen arriveerde men per fiets, op de Bergveenweg. Een welkomstdrankje, gefermenteerd rabarbersap, en een glaasje rijstebrij met topping stond klaar. Het verhaal over de oorsprong van de graftrommels en de restauratiemogelijkheden viel in goede aarde.

 

Nieuw in het museum is de kaart van Nederland waarop aangegeven staat waar nu nog trommels met hun kransen te vinden zijn.
Er werd afgesloten met een waardig culinair erfgoed diner “het groevemaal” in restaurant Bitter en Zoet.

 

 

Bezoek groep 4/5

De leerlingen van groep 4/5 van Basisschool Speel en Leer in Veenhuizen hebben op 17 oktober 2018 de begraafplaats en het graftrommelmuseum bezocht.

Juf Linda heeft ons haar verslag toegestuurd:

 

We begonnen vanmorgen in het vierde gesticht op de begraafplaats. Daar kregen we opdrachten van een erfgoed juf en bekeken we grafstenen. Vervolgens zijn we op de fiets naar het graftrommelmuseum gegaan. Hier heeft Pieke ons van alles verteld over het restaureren van graftrommels. De leerlingen van groep 4/5 weten nu hoe de blaadjes, bloemetjes en andere spullen worden gemaakt of gerestaureerd. We mochten in het museum rondkijken en de vragen van de leerlingen werden beantwoord. Als laatste zijn we nog naar de Spaansche begraafplaats gefietst. Op school hebben we de dag besproken. De leerlingen konden vertellen wat ze gezien hadden en wat ze vandaag bijzonder vonden. Het was een leerzame dag met verschillende indrukken.